Til seneste kommentar

Hvordan validerer jeg førerkort med Bank-ID?

 • Hvordan og hvor ofte må jeg validere/verifisere førerkort med Bank-ID?
 • Hva om jeg ikke har norsk førerkort/ har utenlandsk førerkort?
Bilkollektivet

Kommentarer

 • Verifisering av førerkort med Bank-ID
  Alle brukere må verifisere gyldig førerkort med Bank-ID (mot Vegvesenets digitale førerkortregister).

  Hvordan utføres valideringen?
  Kontrollen utføres direkte i appen, ved innmelding av nye brukere, samt på halvårlig basis for eksisterende brukere.
  • Om førerkortet ikke er validert vil man få beskjed om dette når man forsøker å reservere et kjøretøy.
  • Klikk på "Start online validering nå" og gjennomfør validering med Bank-ID/Bank-ID på mobil
  Må jeg gjøre noe som allerede registrert medlem?
  Som allerede registrert medlem behøver du ikke foreta deg noe inntil eksisterende validering utløper. Ved reservasjon vil du da få beskjed om å validere førerkortet med Bank-id.

  Hva om jeg ikke har Norsk førerkort?
  Validering av førerkort med Bank-ID fungerer kun for Norske førerkort.
  Dersom du ikke har et norsk førerkort registrert i førerkortregisteret vil du ikke ha mulighet til å validere førerkortet ditt og vil dessverre ikke kunne benytte vår tjeneste.

  Går ikke valideringen din gjennom?
  Sjekk at du har registrert navnet i profilen din nøyaktig slik det står i ditt fysiske førerkort. Om du har ført opp flere enn ett navn i feltet for etternavn, vil BankID gi avslag, da vi i Norge kun har ett etternavn.
  Haakon
 • Hva om en ikke har bank ID? Kun førerkort og id?
  Erik
 • Hei Erik. Takk for henvendelse.

  Bank-ID har nærmest blitt obligatorisk ved netthandel i Norge, og innlogging i offentlige portaler, så det er en nyttig ting å ha. Om du ikke har dette kan du søke om det i nettbanken din (ta evt. kontakt med banken din for veiledning).
  Haakon
 • Eksludering av ikke-norske sjåfører virker som en veldig dårlig idé for meg. Selvfølgelig vet du bedre hvor mye misbruk det er (selv om du har kredittkortopplysninger?). Men for mange av mine utenlandske kolleger i UH-sektoren er Bilkollektivet svært attraktivt. Biler er vanskelige å få med seg til Norge og mange er i utgangspunktet på midlertidige kontrakter. Medlemskap i Bilkollektivet er en glimrende måte å introdusere dem til et liv uten privatbil og har vært veldig populært i mitt miljø. Kanskje du burde vurdere kostnadene av misbruk mot tap av mange fremtidige medlemmer igjen?

  Dominik
 • Hei.

  Jeg har vært medlem i bilkollektivet i mange år. I dag ble jeg plutselig oppfordret til å validere førerkortet mitt på nytt. Jeg er tysk og har kun et tysk/europeisk førerkort, men det har fungert uten problemer siden jeg ble medlem i 2017.
  Er det virkelig sånn at jeg nå blir fullstendig utestengt fra Bilkollektivet ("Dersom du ikke har et norsk førerkort [...] vil [du] dessverre ikke kunne benytte vår tjeneste"), selv om selve førerkortet er gyldig i Norge?
  Robert
 • Hei Dominik og Robert

  Vi har full forståelse, og dette er ikke en optimal ordning for oss. Men, vi har opplevd misbruk i så stor grad at det er et nødvendig tiltak, inntil vi kan få andre sikkerhetsmekanismer eller ordninger for depositum pr reservasjon på plass.

  Robert: Eksisterende medlemmer vil fortsatt godkjennes manuelt. ta kontakt med vår medlemsservice, så hjelper de deg.
  Haakon
 • Hei, jeg har også vært kunde i mange år og får nå ikke gjort min reservasjon uten å validere førerkortet! Der sprakk alle planene. Jeg har ikke helt skjønt hva som skjedd? Er dette en engangsting som blitt innført nå, eller må dette gjøres med jevne mellomrom?
  Jennie
 • Hei

  Førerkortet må på nåværende tidspunkt valideres hver 6 mnd. Selve valideringen går rask, da du kun behøver bankid for at ditt førerkort sjekkes opp i Statens Vegvesens førerkortregister.
  Alexander Børstad Driftssjef
 • Norske førerkort som ble "konvertert" fra EØS landene blir ikke godkjent heller.
  Dette er rett og slett ualminnelig dumt.

  Vi er en kollektiv som har størst behov for nøyaktig denne tjenesten (fornuftig billeie).

  Det har vært 1 år siden og Bilkollektivet har ikke funnet et "greit nok"valideringssystem for oss.

  Vor NORSK førerkort er greit nok for å kjøre i Norge, det burde vøre greit nok til å leie en bil!!!
  Ren diskriminering

  Joel
 • Hei Joel!
  Grunnet store problemer med identitetstyveri, svindel og misbruk av biler, må vi være nøye på identitetssjekk og sjekk av gyldig førerkort. Vår eneste måte å sjekke gyldigheten av førerkort og identitet er digitalt.
  For utenlandske førerkort finnes det ikke noe offentlig tilgjengelig register hvor du som bruker kan logge deg inn med norsk BankID for å gi oss tilgang til å sjekke dette. Derav har vi ikke mulighet til å verifisere at nye brukere er den de utgir seg for å være eller har gyldig førerrettighet i Norge.
  Nye brukere må derfor validere sine førerkort med BankID hvor vi søker opp denne personenes norske førerkort i Statens Vegvesens førerkortregister.

  Dette er kun basert på sikkerhet og har ikke bakgrunn i at vi ikke ønsker å tilby medlemmer med utenlandsk førerkort å benytte vår tjeneste.

  Vi må beklage ulempene dette medfører.

  Christin S
 • Det som er litt pussig er jo at Bilkollektivet ser ut til å være den eneste tjenesten som har hatt dette problem. Jeg er med på diverse bildelingstjenester, både i Norge og i Tyskland. BK er det eneste som ikke klarer å verifisere førerkortet på en mer brukervennlig måte enn å tvinge alle med utenlandsk førerkort over til norsk førerkort. BK har jeg helt sluttet med å bruke.
  Daniel
 • Dette er nok dessverre en svakhet i registeret til Statens Vegvesen og ikke hos oss. Det er mulig de andre aktørene har funnet en vei utenom dette, men det er ikke kjent for oss. Vi undersøker videre.
  Morten Munch-Olsen Daglig leder
 • Hei kan vi få en oppdatering på folk med ikke-norske førerkort? Det har gått to år nå (!) og dere ser ikke ut til å ha funnet/eller jobbet med en løsning på dette. Mange internasjonale kolleger har nå gått til andre bildelingstjenester og alle disse fungerer fint med internasjonale lisenser. Så det kan fungere hvis det er vilje! Det ser ut til at dere har bestemt dere for å gå for en rask og enkel løsning med Vegvesen som dessverre kommer på bekostning av å behandle alle likt.

  Jeg spør også, fordi jeg vet fra kolleger i kommuneadministrasjonen at Bilkollektivet får en rekke fordeler (parkeringsplasser etc). Jeg tipper at de ikke har skjønt enda, at du faktisk ekskluderer store deler av Oslos befolkning (30% med internasjonal bakgrunn, store deler med internasjonale lisenser). Hvis denne praksisen fortsetter, virker disse fordelene vanskelige å rettferdiggjøre politisk og bringe i samsvar med Norges tradisjon for likestilling. Kan du bekrefte at dere fortsatt jobber med dette? Beklager å si det sterkt, men det ville være veldig synd for oss alle om at Bilkollektivet ville blir identifisert som tjenesten "kun for norske"!

  Dominik
 • It is not the responsibility of the Norwegian authorities to have a registry of every driver's license in the world, nor is that necessary. 

  Even if you want to restrict the collective to residents of Norway, you can verify the identity by Bank ID and verify the driver's license separately. That can happen automatically in the case of Norwegian licenses as it does today, and manually in any others, either in person, by photo or video, and even AI with solutions like below. You can check the licenses against the pre-verified Bank ID details in the process, that should give as much security as anyone might need.

  https://www.idnow.io/mobility/driver-license-verification/

   If everyone but BK can find a solution, then it is clear where the problem lies.


  Henning H
 • Hei. Vi er helt enige i at dette er dumt. Saken er at vi er pålagt å sjekke førerkort, og vi har pt. ikke ressurser til å gjøre andre sjekker enn opp i mot det som er registrert hos Statens vegvesen. Hvis ikke førerkortet er registrert der, så blir det vanskelig. Beklager.
  Morten Munch-Olsen Daglig leder
 • Jeg får beskjed om at førerkortet mitt er utløpt. Men førerkortet mitt har ikke utløpsdato. Hva gjør jeg?
  Mats
 • Hei Mats!

  Vårt system krever at man validerer sitt førerkort to ganger årlig. Utløpet du får varsel om i appen gjelder alts i vårt system, og ikke gyldigheten av selve førerkortet ditt.

  Øverst i denne tråden står fremgangsmåte for online validering med BankID i appen din.
  Christin S
 • Ok. Jeg får ikke verifisert med BankID. Hvor er det lokale senteret i Oslo hvor jeg kan få bekreftet mitt førerkort?
  Mats
 • Du kan ringe oss i kontortiden på tel 47861010
  Morten Munch-Olsen Daglig leder
 • Exakt vad är det för uppgifter från Statens Vegvesen är det som ni kräver? För om jag kan visa er samma uppgifter från svenska Trafikverket borde ni väl kunna acceptera mitt svenska körkort tillsammans med Norskt Bank-ID, ikke sant? För om ni menar det ni säger att det är er vilja att ge bra service till seriösa medlemmar i kollektivet så borde ni kunna fixa detta problem. Men om ni inte är ”service-minded” så förklarar det alla era ursäkter och unnskyldninger men utan att ordna probleme/Terje
  Terje Lindblom
 • Hei Terje! Dersom førerkortet ditt ikke er mulig for oss å søke opp i Statens Vegvesen sitt register digitalt, så kan vi uheldigvis ikke validere dette på noe annet vis.
  Vi benytter dette registeret for sjekk av førerkort: https://www.vegvesen.no/dinside/dittforerkort/sjekk-forerkort/#oppslag
  Du kan søke etter førerkortet ditt her. Hvis du får et gyldig resultat, bør du også få det når du validerer førerkort i appen vår. Hvis ingen resultater viser, er dette på grunn av Statens Vegvesens begrensninger i deres register.
  Christin S

Kommenter eller skriv et nytt innlegg

Ditt navn og innlegg er synlig for alle. Din e-post vises aldri offentlig.